
Verschillende mogelijkheden?
Verschillende therapieën & behandelingswijzen voor Fybromyalgie/CVS
1) Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij fibromyalgie ?
Leven met fibromyalgie kan een uitdaging zijn. Uw pijn en andere symptomen kunnen van dag tot dag verschillende vormen aannemen. Als u vanwege uw pijn activiteit vermijdt, kan uw algehele lichamelijke fitheid achteruit gaan.
Uitgebreid onderzoek ondersteunt het gebruik van educatie, aerobics, oefeningen en krachtoefeningen om fibromyalgie te helpen verbeteren. Ook regelmatig zwemmen om Maar angst voor pijn houdt mensen vaak af van een oefenprogramma. Uw fysiotherapeut zal u leren hoe u pijnsignalen moet interpreteren - en hoe u uw symptomen beheerst en verminderd - met een oefenprogramma op maat.
2) Wat kun je zelf doen?
Lichaamsbeweging vermindert de klachten. Het verbeteren van spierkracht en uithouding zorgt ervoor dat je beter in staat bent om deel te nemen aan normale dagelijkse activiteiten. Wandelen, fietsen en spieroefeningen zijn ideaal. Zwemmen wordt ook aangeraden, behalve bij uitgesproken nek- en schouderklachten. Slaapproblemen kun je verbeteren door koffie, alcohol, lawaai en stress te vermijden. Negatieve gedachten, zoals angsten en overtuigingen in verband met pijn, vermijding en catastrofale gedachten worden best actief vermeden.
3) Wat kan je arts doen?
4) Beheers uw symptomen door oefening
Regelmatige, gematigde oefening is een belangrijk onderdeel van het beheersen van fibromyalgie. Het terugbrengen van de BMI (body mass index) kan zelfs het risico om fibromyalgie te ontwikkelen reduceren.
Onderzoek heeft aangetoond dat de volgende behandelingen de pijn kunnen verminderen en functioneren, algemene gezondheid en slaap voor mensen met fibromyalgie kunnen verbeteren:
- Aerobics
- Wateroefeningen (regelmatig gaan zwemmen en oefeningen doen)
- Stretchen
- Krachtoefeningen
- Yoga
- Tai Chi
- Diepe ademhaling
- Vrijetijdsactiviteiten
- Manuele therapie
Uw fysiotherapeut zal een oefenprogramma opstellen dat bij u past. Om zeker te zijn van succes, zal de therapeut u laten zien hoe u:
- Langzaamaan begint
- Uzelf inhoudt
- Realistische doelen stelt om te oefenen en voor lichamelijke activiteit
- Uw programma aanpast in tijden van stress
Uw fysiotherapeut kan u helpen om niet alleen uw fitheid, maar ook uw kwaliteit van leven te verbeteren door een programma met aerobics oefeningen te ontwerpen waardoor uw hart en longen maar ook uw spieren getraind worden. Aerobics oefeningen zijn stevig doorwandelen (u kunt praten, maar u moet diep ademhalen), fietsen, zwemmen en het gebruik van een stepapparaat of crosstrainer.
Als u ernstige symptomen heeft, zal uw fysiotherapeut met u werken om uw activiteitenniveau in het algemeen en uw uithoudingsvermogen geleidelijk te verhogen, te beginnen met oefeningen die u in korte tijd (bijv. 10 minuten) kunt doen en dan geleidelijk bouwen aan uw uithoudingsvermogen voor langere oefeningen. Zelfs korte 10-minuten oefensessies, die 2 of 3 keer per dag gedaan worden kunnen uw kracht en uithoudingsvermogen verbeteren. Als u mildere symptomen heeft kan de therapeut zich richten op het versterken van uw spieren of het verhogen van uw cardiovasculaire fitheid.
De therapeut kan wateroefeningen in een zwembad aanbevelen om de stijfheid en pijn tijdens de oefeningen te helpen verminderen.
Ook al begint u langzaam, u zult toch meer pijn krijgen doordat u uw activiteiten opvoert. Uw fysiotherapeut zal u voorbereiden door u technieken te leren, die u thuis kunt gebruiken, zoals ontspanningsoefeningen en stretchoefeningen.
U kunt naast fibromyalgie andere aandoeningen hebben, zoals peesontsteking, artritis of hartziekte. Deze aandoeningen kunnen het oefenen moeilijker voor u maken. Uw fysiotherapeut is bij uitstek opgeleid om voor dergelijke aandoeningen een behandeling op maat te maken, waarbij rekening wordt gehouden met het effect dat ze kunnen hebben op uw fibromyalgie symptomen en op uw oefencapaciteit.
U kunt medicatie voorgeschreven krijgen, die zich richt op de chemische processen in de hersenen, die verantwoordelijk zijn voor de manier waarop uw lichaam omgaat met pijn. Fysiotherapeuten houden ook rekening met de effecten, die dergelijke medicijnen kunnen hebben op uw mobiliteit en oefenvermogen.
5) Zwemmen verlicht pijn bij fibromyalgie
Zwemmen is net zo effectief bij fibromyalgie als wandelen. Het verlicht de pijn en verbetert de kwaliteit van leven van patiënten, zo blijkt uit een studie van de Federale Universiteit van São Paulo. Eerdere studies hebben al uitgewezen dat bewegen een essentieel onderdeel is van de behandeling van deze aandoening. (In tegenstelling waar specialisten de patiënt meegeven om minder te bewegen...)
6) Fytotherapie & Praktijkervaring
Onverklaarbare pijn in je lichaam, stijve spieren en gewrichten, moe, slecht slapen kunnen allemaal aanwijzingen zijn voor fibromyalgie. In deze blogpost leg ik uit wat fybromyalgie is, vertel ik iets over mijn praktijkervaring als fytotherapeut en geef ik 7 tips waaronder het maken van een een pijnstillende kruiden olie.
Er zijn 28 kruiden bekend die een pijnstillende werking hebben op fibromyalgie,
4 verschillende kruiden die de gewrichtsbanden (ligamenten) versterken,
21 kruiden die bij fibromyalgie de stofwisseling verbeteren (zuur base balans) en
30 kruiden die uitwendig kunnen worden gebruikt om de pijn te verminderen.
Maar nagenoeg alle (!) hebben bij inwendig gebruik interactie met paracetamol, NSAID's, Tramadol en/of antidepressiva en mogen dus niet samen worden gebruikt.
Meer nodig dan alleen een pijnstiller
Door voorzichtig te beginnen en de dosis van een kruid goed af te stemmen op de persoon is uiteindelijk een goed resultaat bereikt.
Tijdens consulten besteed ik ook bij fibromyalgie aandacht aan allerlei externe factoren. Wat doet iemand bijvoorbeeld voor het slapen gaan? Wat is het voedingspatroon? Ik bespreek uitvoerig welke voeding een vermindering van klachten geeft.
Fibromyalgie gaat vaak gepaard met verdriet, weemoed en pijnlijke herinneringen. Er is dus meer nodig dan alleen een pijn bestrijder. Tijdens consulten wordt daarom ruime aandacht gegeven aan ontspanningsoefeningen en beter om kunnen gaan met bijvoorbeeld pijnlijke herinneringen.
Ik geef je alvast een aantal tips waarmee je zelf aan de slag kunt en ondertussen werk ik aan een nieuwe meer geconcentreerde fytotherapeutische samenstelling die je zowel als thee kan nuttigen of in de vorm van een pil zal kunnen innemen...
LET OP! Deze zal Niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen! Dit geldt enkel voor de samenstelling van de fytotherapeutische thee of in de vorm van een tablet/comprimé.
Valkruid (Arnica Montana), Valeriaan (Valeriana Officinalis), Salie (Salvia Officinalis), Peterselie (Petroselinum Crispum), Rozemarijn (Rozemarinus Officinalis)
Niet op eigen houtje uit te proberen!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7 Tips om jezelf in de eerste plaats te kunnen behelpen!
Tip 1 - Geen koude douche
Gun jezelf rust, heerlijk comfortabele warmte en ontspanning. Neem een bad of goede warme douche, een bad is hier wel nog beter omdat je je volledig kan ontspannen en het warme water zijn werk laat doen. Lichamelijke of psychische stress, slecht slapen, herhaalde belasting, een letsel of chronische blootstelling aan vocht en kou kan de klachten van fibromyalgie aanzienlijk verergeren.
Een koude douche nemen (hoewel dit over het algemeen best goed is voor je immuunsysteem) raad ik dan ook ten sterkste af! Er zijn negatieve ervaringen bekend van koud douchen. Wees lief voor je lijf!
Tip 2 - Maak zelf een verwarmende kruidenolie tegen pijn
Gebruik na een comfortabele warme douche bijvoorbeeld een kruidenolie om je huid mee in te smeren.
Deze kun je zelf maken door Olijfolie te nemen als basis en dit te mengen met Lavendel etherische olie of Tijm etherische olie.
De verhouding voor een basisolie is 50ml olie en 15 druppels etherische olie.
- Olijfolie werkt verwarmend en vitaliserend op de huid. Het verbeterd de doorbloeding en wordt van oudsher gebruikt bij reumatische aandoeningen.
- Lavendel (etherische olie) bevordert innerlijke rust en geeft een diepe slaap en werkt erg goed als massage olie bij stijve en stramme spieren.
- Tijm helpt pijn verdoven en verwarmt bij spier en gewrichtsklachten.
Tip 3 - Denk na over een natuurlijk alternatief
Gebruik je alleen paracetamol als pijnbestrijding tegen fibromyalgie? Denk dan eens na over een natuurlijke vervanging. Schietwilg of Moerasspirea hebben de zelfde pijnstillende eigenschappen.
Deze kruiden zijn vriendelijker voor je maagwand en hebben daarnaast ook een bloedzuiverende werking en voeren afvalstoffen af.
Laat je goed informeren! Schietwilg (Salix alba) en Moerasspirea (Filipendula ulmaria of Spirea ulmaria) mogen niet naast reguliere medicatie gebruikt worden en niet bij zwangerschap.
Tip 4 - Richt je op een doel
Waar kijk je naar uit? Waar wil je naar toe? Wat wil je bereiken?
Door je te richten op een doel in de toekomst, iets waar je blij van wordt, wat binnen je eigen kunnen ligt, zet je dingen in beweging. Deze beweging is nodig om uit de huidige situatie te komen. Begin er aan, ook al zijn het kleine stapjes.
Tip 5 - Ga op onderzoek uit
Ga zelf op onderzoek uit! Alleen al door te zoeken op internet kom je veel meer te weten dan je denkt. En wanneer je bewust wordt wat er allemaal mogelijk is, wordt je keuze vrijheid vergroot.
Of je nu met voeding wilt werken aan je klachten of met kruiden of een andere complementaire geneeswijze, er zijn heel veel mogelijkheden die je allemaal een stapje de goede richting in helpen.
Tip 6 - Vraag deskundig advies vanuit verschillende disciplines
Wat blijkt als je de visie bekijkt vanuit de complementaire (alternatieve) zorg: fibromyalgie klachten kunnen wel degelijk een oorzaak hebben, ook al zijn ze er regulier wetenschappelijk er nog niet helemaal uit.
Zo kan worden bekeken of gluten intolerantie als mogelijke boosdoener kan worden aangemerkt. Candida/schimmelinfectie wordt ook als mogelijke oorzaak gezien, net als het niet goed functioneren van de schildklier. Verder is een vitamine tekort, een lekkende darm, of blootstelling aan giftige schimmels vanuit de omgeving ook een mogelijke oorzaak waaruit fibromyalgie klachten kunnen ontstaan. Deskundig advies vanuit verschillende disciplines levert waardevolle informatie op.
Tip 7 - Neem fibromyalgie serieus
Als buitenstaander is het heel belangrijk dat je iemand met fibromyalgie serieus neemt. Pijn is niet altijd zichtbaar en vermoeidheid los je niet altijd op door maar eerder naar bed te gaan.
Voor iemand met fibromyalgie is het belangrijk dat je jezelf serieus neemt.
Baat het niet dan kan het wel degelijk schaden!
Wanneer je zelf aan de slag gaat met kruiden zie je soms de bomen door het bos niet meer; welke kruiden kunnen samen en welke niet? En zijn combinaties schadelijk om te gebruiken? En zijn er bijwerkingen te verwachten in gebruik met medicijnen? Het antwoord is "JA". Baat het niet dan kan het wel degelijk schaden!
Daarom verdient jouw gezondheid professionele en natuurlijke aandacht. Want stel je eens voor wat het je oplevert om precies te weten waar jouw gezondheidsklacht vandaan komt en wat je er aan kunt doen om het de volgende keer te voorkomen? Of hoe het is als je door professioneel advies ook echt van je klacht geneest?
Bij Fytotherapie consulten van Natuurwijze ontvang je persoonlijk kruidenadvies wat is afgestemd op jouw manier van leven, zodat je mag helen op natuurlijke wijze.