Het kruidenhoekje

Fibromyalgie & kruiden

Onverklaarbare pijn in je lichaam, stijve spieren en gewrichten, moe, slecht slapen kunnen allemaal aanwijzingen zijn voor fibromyalgie. In deze blogpost leg ik uit wat fybromyalgie is, vertel ik iets over mijn praktijkervaring als fytotherapeut en geef ik 7 tips waaronder het maken van een een pijnstillende kruiden olie.

Wat is fibromyalgie eigenlijk?

De letterlijke betekenis van fibromyalgie is "pijn in bindweefsel en spieren". Een andere benaming voor fibromyalgie is weke delen reuma. De medische term is gegeneraliseerde fibromyalgie. Volgens onderzoek komt fibromyalgie voor bij 2 op de honderd mensen, voornamelijk bij vrouwen. Het wordt ingedeeld bij de reumatische spieraandoeningen en verschillende patiënten zijn dan ook onder behandeling van een reumatoloog.

De klachten verschillen per persoon, maar de meest voorkomende klachten die worden geconstateerd zijn:
- Pijn
- Vermoeidheid
- Stijfheid
- Slaapstoornissen

Behandeling in de reguliere geneeskunde

Een regulier medicijn tegen (gegeneraliseerde) fibromyalgie bestaat niet, omdat onderzoek nog niet definitief heeft uitgewezen hoe fibromyalgie ontstaat aldus de reguliere geneeskunde.
Regulier (en hiermee bedoel ik via de huisarts, specialist of reumatoloog) worden vaak pijnstillers voorgeschreven. Paracetamol is de meest bekende. Verder worden ook ontstekingsremmende pijnstillers voorgeschreven zoals NSAID's of Tramadol.
Recent wordt regulier ook wel gebruik gemaakt van een antidepressivum, in een lage dosis, omdat dit de slaap beïnvloed en men een positieve werking op de pijn ervaart.

Naast pijn en stijfheid zijn vermoeidheid en slaapstoornissen veel voorkomende klachten bij fibromyalgie. Patiënten komen niet in een diepe slaap (delta slaap), welke essentieel is voor het lichaam om te kunnen herstellen. En omdat het lichaam niet kan herstellen ontstaan allerlei klachten en is het heel logisch dat een patiënt vermoeid is en de ene klacht na de andere krijgt.

Bij het secundaire fibromyalgiesyndroom is er wel een onderliggende oorzaak bekend. Het syndroom kan voorkomen als een complicatie van bepaalde infecties (zoals de ziekte van Lyme) of van hypothyreoïdie (traag werkende schildklier). Een andere aandoening, zoals reumatoïde artritis of lupus erythematodes disseminatus, kan toevallig bij fibromyalgie optreden of soms de symptomen verergeren.

Praktijkervaring

In mijn praktijk heb ik ervaring met behandeling van fibromyalgie met kruiden. De klachten zijn na behandeling aanzienlijk verminderd.
Voor mij als patiënt zijnde,  was het vinden van het juiste kruid niet zo'n probleem, maar wel een uitdaging hoe ik de juiste dosis kon bepalen welke ook naast de reguliere medicatie kon worden gegeven.

Er zijn 28 kruiden bekend die een pijnstillende werking hebben op fibromyalgie,
4 verschillende kruiden die de gewrichtsbanden (ligamenten) versterken,
21 kruiden die bij fibromyalgie de stofwisseling verbeteren (zuur base balans) en
30 kruiden die uitwendig kunnen worden gebruikt om de pijn te verminderen.
Maar nagenoeg alle (!) hebben bij inwendig gebruik interactie met paracetamol, NSAID's, Tramadol en/of antidepressiva en mogen dus niet samen worden gebruikt.
Meer nodig dan alleen een pijnstiller
Door voorzichtig te beginnen en de dosis van een kruid goed af te stemmen op de persoon is uiteindelijk een goed resultaat bereikt.

Tijdens consulten besteed ik ook bij fibromyalgie aandacht aan allerlei externe factoren. Wat doet iemand bijvoorbeeld voor het slapen gaan? Wat is het voedingspatroon? Ik bespreek uitvoerig welke voeding een vermindering van klachten geeft.
Fibromyalgie gaat vaak gepaard met verdriet, weemoed en pijnlijke herinneringen. Er is dus meer nodig dan alleen een pijn bestrijder. Tijdens consulten wordt daarom ruime aandacht gegeven aan ontspanningsoefeningen en beter om kunnen gaan met bijvoorbeeld pijnlijke herinneringen.

Ik geef je alvast een aantal tips waarmee je zelf aan de slag kunt:

Tip 1 - Geen koude douche

Gun jezelf rust, heerlijk comfortabele warmte en ontspanning.

Lichamelijke of psychische stress, slecht slapen, herhaalde belasting, een letsel of chronische blootstelling aan vocht en kou kan de klachten van fibromyalgie aanzienlijk verergeren.
Een koude douche nemen (hoewel dit over het algemeen best goed is voor je immuunsysteem) raad ik dan ook ten sterkste af! Er zijn negatieve ervaringen bekend van koud douchen. Wees lief voor je lijf!

Tip 2 - Maak zelf een verwarmende kruidenolie tegen pijn

Gebruik na een comfortabele warme douche bijvoorbeeld een kruidenolie om je huid mee in te smeren.
Deze kun je zelf maken door Olijfolie te nemen als basis en dit te mengen met Lavendel etherische olie of Tijm etherische olie.
De verhouding voor een basisolie is 50ml olie en 15 druppels etherische olie.

- Olijfolie werkt verwarmend en vitaliserend op de huid. Het verbeterd de doorbloeding en wordt van oudsher gebruikt bij reumatische aandoeningen.
- Lavendel (etherische olie) bevordert innerlijke rust en geeft een diepe slaap en werkt erg goed als massage olie bij stijve en stramme spieren.
- Tijm helpt pijn verdoven en verwarmt bij spier en gewrichtsklachten.

Tip 3 - Denk na over een natuurlijk alternatief

Gebruik je alleen paracetamol als pijnbestrijding tegen fibromyalgie? Denk dan eens na over een natuurlijke vervanging. Schietwilg of Moerasspirea hebben de zelfde pijnstillende eigenschappen.
Deze kruiden zijn vriendelijker voor je maagwand en hebben daarnaast ook een bloedzuiverende werking en voeren afvalstoffen af.
Laat je goed informeren! Schietwilg (Salix alba) en Moerasspirea (Filipendula ulmaria of Spirea ulmaria) mogen niet naast reguliere medicatie gebruikt worden en niet bij zwangerschap.

Tip 4 - Richt je op een doel

Waar kijk je naar uit? Waar wil je naar toe? Wat wil je bereiken?

Door je te richten op een doel in de toekomst, iets waar je blij van wordt, wat binnen je eigen kunnen ligt, zet je dingen in beweging. Deze beweging is nodig om uit de huidige situatie te komen. Begin er aan, ook al zijn het kleine stapjes.

Tip 5 - Ga op onderzoek uit

Ga zelf op onderzoek uit! Alleen al door te zoeken op internet kom je veel meer te weten dan je denkt. En wanneer je bewust wordt wat er allemaal mogelijk is, wordt je keuze vrijheid vergroot.
Of je nu met voeding wilt werken aan je klachten of met kruiden of een andere complementaire geneeswijze, er zijn heel veel mogelijkheden die je allemaal een stapje de goede richting in helpen.

Tip 6 - Vraag deskundig advies vanuit verschillende disciplines

Wat blijkt als je de visie bekijkt vanuit de complementaire (alternatieve) zorg: fibromyalgie klachten kunnen wel degelijk een oorzaak hebben, ook al zijn ze er regulier wetenschappelijk er nog niet helemaal uit.
Zo kan worden bekeken of gluten intolerantie als mogelijke boosdoener kan worden aangemerkt. Candida/schimmelinfectie wordt ook als mogelijke oorzaak gezien, net als het niet goed functioneren van de schildklier. Verder is een vitamine tekort, een lekkende darm, of blootstelling aan giftige schimmels vanuit de omgeving ook een mogelijke oorzaak waaruit fibromyalgie klachten kunnen ontstaan. Deskundig advies vanuit verschillende disciplines levert waardevolle informatie op.

Tip 7 - Neem fibromyalgie serieus

Als buitenstaander is het heel belangrijk dat je iemand met fibromyalgie serieus neemt. Pijn is niet altijd zichtbaar en vermoeidheid los je niet altijd op door maar eerder naar bed te gaan.
Voor iemand met fibromyalgie is het belangrijk dat je jezelf serieus neemt.

Baat het niet dan kan het wel degelijk schaden

Wanneer je zelf aan de slag gaat met kruiden zie je soms de bomen door het bos niet meer; welke kruiden kunnen samen en welke niet? En zijn combinaties schadelijk om te gebruiken? En zijn er bijwerkingen te verwachten in gebruik met medicijnen? Het antwoord is "JA". Baat het niet dan kan het wel degelijk schaden!
Daarom verdient jouw gezondheid professionele en natuurlijke aandacht. Want stel je eens voor wat het je oplevert om precies te weten waar jouw gezondheidsklacht vandaan komt en wat je er aan kunt doen om het de volgende keer te voorkomen? Of hoe het is als je door professioneel advies ook echt van je klacht geneest?
Bij Fytotherapie consulten van Natuurwijze ontvang je persoonlijk kruidenadvies wat is afgestemd op jouw manier van leven, zodat je mag helen op natuurlijke wijze.

©2018 YOGA. Arena 255, Amsterdam, 1213 NW
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin