
Het kruidenhoekje
Fibromyalgie & kruiden
Onverklaarbare pijn in je lichaam, stijve spieren en gewrichten, moe, slecht slapen kunnen allemaal aanwijzingen zijn voor fibromyalgie. In deze blogpost leg ik uit wat fybromyalgie is, vertel ik iets over mijn praktijkervaring als fytotherapeut en geef ik 7 tips waaronder het maken van een een pijnstillende kruiden olie.
Wat is fibromyalgie eigenlijk?
De letterlijke betekenis van fibromyalgie is "pijn in bindweefsel en spieren". Een andere benaming voor fibromyalgie is weke delen reuma. De medische term is gegeneraliseerde fibromyalgie. Volgens onderzoek komt fibromyalgie voor bij 2 op de honderd mensen, voornamelijk bij vrouwen. Het wordt ingedeeld bij de reumatische spieraandoeningen en verschillende patiënten zijn dan ook onder behandeling van een reumatoloog.
De klachten verschillen per persoon, maar de meest voorkomende klachten die worden geconstateerd zijn:
- Pijn
- Vermoeidheid
- Stijfheid
- Slaapstoornissen
Behandeling in de reguliere geneeskunde
Naast pijn en stijfheid zijn vermoeidheid en slaapstoornissen veel voorkomende klachten bij fibromyalgie. Patiënten komen niet in een diepe slaap (delta slaap), welke essentieel is voor het lichaam om te kunnen herstellen. En omdat het lichaam niet kan herstellen ontstaan allerlei klachten en is het heel logisch dat een patiënt vermoeid is en de ene klacht na de andere krijgt.
Bij het secundaire fibromyalgiesyndroom is er wel een onderliggende oorzaak bekend. Het syndroom kan voorkomen als een complicatie van bepaalde infecties (zoals de ziekte van Lyme) of van hypothyreoïdie (traag werkende schildklier). Een andere aandoening, zoals reumatoïde artritis of lupus erythematodes disseminatus, kan toevallig bij fibromyalgie optreden of soms de symptomen verergeren.
Praktijkervaring
Er zijn 28 kruiden bekend die een pijnstillende werking hebben op fibromyalgie,
4 verschillende kruiden die de gewrichtsbanden (ligamenten) versterken,
21 kruiden die bij fibromyalgie de stofwisseling verbeteren (zuur base balans) en
30 kruiden die uitwendig kunnen worden gebruikt om de pijn te verminderen.
Maar nagenoeg alle (!) hebben bij inwendig gebruik interactie met paracetamol, NSAID's, Tramadol en/of antidepressiva en mogen dus niet samen worden gebruikt.
Meer nodig dan alleen een pijnstiller
Door voorzichtig te beginnen en de dosis van een kruid goed af te stemmen op de persoon is uiteindelijk een goed resultaat bereikt.

Ik geef je alvast een aantal tips waarmee je zelf aan de slag kunt:
Tip 1 - Geen koude douche
Gun jezelf rust, heerlijk comfortabele warmte en ontspanning.
Tip 2 - Maak zelf een verwarmende kruidenolie tegen pijn
- Olijfolie werkt verwarmend en vitaliserend op de huid. Het verbeterd de doorbloeding en wordt van oudsher gebruikt bij reumatische aandoeningen.
- Lavendel (etherische olie) bevordert innerlijke rust en geeft een diepe slaap en werkt erg goed als massage olie bij stijve en stramme spieren.
- Tijm helpt pijn verdoven en verwarmt bij spier en gewrichtsklachten.
Tip 3 - Denk na over een natuurlijk alternatief
Tip 4 - Richt je op een doel
Waar kijk je naar uit? Waar wil je naar toe? Wat wil je bereiken?
Tip 5 - Ga op onderzoek uit
Tip 6 - Vraag deskundig advies vanuit verschillende disciplines
Tip 7 - Neem fibromyalgie serieus
Baat het niet dan kan het wel degelijk schaden