
Sluit een deur, open een nieuwe!
Fibromyalgie
Wat zijn de mogelijke oorzaken van firbromyalgie?
Volgende gangbare medische namen is nog niet bekend waar de oorzaken van fibromyalgie liggen. Ondertussen zijn er al veel studies gedaan waar men het theoretische aan het praktische kunnen linken om de oorzaken beter tot zijn recht te laten komen zoals ze nu de wereld ingestuurd wordt.
Als patiënt met de diagnose fibromaylgie, ben ik steeds meer opzoekingen gaan doen alsook heb ik zowat alles geprobeerd tot ik bij de oplossing kwam. Dit was niet evident en het heeft veel moed en doorzettingsvermogen geëist maar grotendeels oprechtheid en eerlijkheid ten opzicht van mezelf als ik in de spiegel keek. Fibromyalgie lijkt dan plots helemaal niet meer zo ongeneesbaar als het aanvoelt. Langdurige psychische stress, trauma's of fysieke overbelasting spelen een heel grote rol in de aandoening. Ook p neurowetenschappelijk gebied m.n. het level op hormonaal gebied waar onze hormonen aangemaakt worden en uitgestuurd naar onze organen waar ze dan verder aangemaakt worden. Men spreekt hier dus op neurologisch vlak over de hypofyse, het belangrijkste orgaan in onze hersenen die de hormonen uitstuurt.
Indien er zich daar een "storing" voordoet, begint ons lichaam helemaal niet meer te bewegen zoals wij dat wensen en dit door uit de balans te zijn met onze hormonen met als 1 van de belangrijkste hormoon, de Cortisol, wat ons stresshormoon is. indien deze zo laag staat dat deze de overhand neemt en onze motoriek uitvalt, dan krijg je pijn of zelfs een aanval wat een conversiestoornis wordt genaamd. (wordt verder besproken in een apart hoofdstuk, zie verder....)
Wat zijn de kenmerken van Fibromyalgie?

Diffuse pijn in de omgeving van de gewrichten, met name op de aanhechtingsplaatsen van de spieren aan de pezen;
Stijfheid, met name 's ochtends (zo'n 1 à 2u) en na lange periodes staan, zitten of liggen in dezelfde houding;
Concentratiestoornissen en problemen met het korte- en lagertermijngeheugen;
Eerder genoemde klachten nemen toe bij spanning of overbelasting. Meestal nemen de klachten dan niet direct toe, maar vaak pas 's avonds of de volgende dag. De klachten nemen ook toe bij vocht, kou en vooral bij een combinatie van beid;
Slaapproblemen;
Bloedonderzoek of röntgenfoto's wijzen NIET op een ziekteproces of abnormale slijtage. Fibromyalgie wordt dan ook meestal vastgesteld door een uitsluitingsdiagnose, wanneer alle onderzoeken andere aandoeningen hebben uitgesloten. Doorgaans ontstaan de klachten spontaan en verergeren ze geleidelijk aan. Ook in het later stadium is er niets dat wijst op een slijtageproces, ontstekingen of andere beschadigingen in het lichaam.
Hoe wordt fibromyalgie vastgesteld?
Omdat er geen bloedonderzoeken, röntgenfoto's of spierbiopten zijn die gebruikt kunnen worden om fibromyalgie vast te stellen, moet u nauw met uw zorgverleners samenwerken om een accurate diagnose te krijgen. Veel aandoeningen veroorzaken pijn en vermoeidheid, dus het is belangrijk om een grondig medisch onderzoek te doen dat andere aandoeningen dan fibromyalgie uitsluit, zoals reumatologische of infectueuze ziekte, ziekte van Lyme, hypothyreoïdie (trage schildklier), stofwisselingsziekte of bijwerkingen van medicijnen,.
Zodra andere aandoeningen zijn uitgesloten, wordt een diagnose gesteld op basis van sleutelsymptomen - extreme vermoeidheid, pijn op verschillende "gevoelige plekken" (plekken, die gevoelig zijn voor aanraking en die zich verplaatsen), slaapproblemen, angst en geheugenproblemen. Uw fysiotherapeut kan fibromyalgie tijdens een gewoon onderzoek identificeren en uw gezondheidshistorie opnemen. Uw therapeut zal goed kijken naar het patroon van uw symptomen. Er zijn, bijvoorbeeld, 18 gevoelige plekken en hoe meer gevoelige plekken u heeft, des te waarschijnlijker is het dat u fibromyalgie heeft. De therapeut kan u naar een reumatoloog, een arts die gespecialiseerd is in artritis, doorverwijzen voor medische zorg door middel van medicatie.
HOE STELT JE ARTS DE AANDOENING VAST?

Stap voor stap...
Een diepere kijk op onze hormonen en hun werking.
Wat zijn hormonen?
Voor we verder kunnen is het erg belangrijk dat we onze hormonen even bekijken en bestuderen.Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. Zo kunnen ze organen en weefsels aanzetten of juist afremmen.
Wat is de functie van hormonen?
Hormonen zijn betrokken bij verschillende processen en functies in je lichaam:
- voortplanting. Zo zijn de vrouwelijke hormonen betrokken bij menstruatie, zwangerschap en de menopauze of overgang en zijn de mannelijke hormonen betrokken bij de productie van spermacellen.
- Stofwisseling
- Groei & ontwikkeling
- Spijsvertering
- Water- en zouthuishouding
- Opslag en verbruik van reserve voedsel
- Gedrag, gevoel en emoties. zo zijn stress en hormonen gekoppeld. doordat in een 'gevaarlijke' situatie stresshormonen vrijkomen, ontstaat een fight or flight reactie.
Waar worden hormonen aangemaakt?
Hormonen worden gemaakt in verschillende klieren:
- Hypothalamus en hypofyse
- Pijnappelklier of epifyse
- Schildklier en bijschildklieren
- Bijnieren
- Alvleesklier of pancreas
- Thymusklier of zwezerik
- Eierstokken of zaadballen
Vanuit deze klieren gaan de hormonen de bloedbaan in. Via de bloedbaan komen ze terecht bij de organen of cellen die ze kunnen beïnvloeden.
Welke soorten hormonen hebben we?
Globaal gezien zijn er twee soorten hormonen:
- Eiwithormonen, zoals adrenaline en thyroxine
- Steroïdhormonen, zoals cortisol en testosteron
Hormonen kunnen verder onderverdeeld worden in functiegroepen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- Geslachtshormonen zoals oestrogeen, progesteron en testosteron. De geslachtshormonen zijn geslachtsspecifiek. Vrouwen hebben bijvoorbeeld meer oestrogenen dan mannen en mannen hebben weer meer testosteron.
- Groeihormonen
- schildklier en bijschildklierhormonen zoals thyroïnden.
- Bloedsuikerspiegelhormonen zoals insuline
- Spijsverteringshormonen zoals gastrine en cholecystokinine.
Regulatie van hormonen
Je hormonen en de organen die hormonen produceren worden samen het endocriene systeem genoemd. De verschillende klieren in ons lichaam maken verschillende hormonen. Toch zijn deze hormonen vaak ook van invloed op andere klieren en het maken van andere hormonen. in de meeste gevallen is er zelfs sprake van een zogenaamd 'terugkoppelingsmechanisme'. Een grote hoeveelheid van &één bepaald hormoon kan ervoor zorgen dat ditzelfde hormoon minder wordt gemaakt. Een voorbeeld hiervan is het hormoon wat de hypofyse uitscheidt TSH (schildklier stimulerend hormoon). Als de hoeveelheid TSH stijgt, remt dit daarmee de productie van schildklierhormoon uit de schildklier. Behalve de hormonen zelf, is ook het zenuwstelsel betrokken bij de regulatie van hormonen.
De Hypothalamus en Hypofyse
Regulatie van de hormonen.

Op de illustratie ziet u de Hypofyse met onze hormonen die vanuit de hypofyse uitgestuurd worden naar onze organen. Ind onze organen worden al onze nodige homonen dan verder aangemaakt. Bij firbomyalgie gaat het vooral om ons stress hormoon. Wat maakt on zo stressbesndig? Wanneer zijn we niet meer stressbestendig? Cortisol is het stresshormoon dat ervoor zorgt dat we drukte en stress aankunnen tenzij we dit hormoon te weinig of zelfs niet meer aanamaken door oververmoeidheid, depressies edm... Het treft hier dan wel erg lange periods, jaren van neerslachtigheid! Eerder vermelde ik dat sommige mensen hierdoor aan vonversiestoornisssen kunn lijden en de oorezaak is hier omdat we in tijden van lange stress juist een hele lange tijd te veel cortisol aanmaakten om tegen de stress te kunnen, wat geen baat heeft maa juist erger manifesteert in een aanval nl. een conversiestoornis dus. Zie volg. pagina over conversiestoornissen. Een stoornis die ook te genezen is!

Fibromyalgie/ CVS Vitaminen nog nooit zo belangrijk!
Fibromyalie & Vitamines, mineralen en supplement

Er zijn verschillende stoffen die de klachten bij fibromyalgie kunnen verlichten. Zo zijn er stoffen die de spieren helpen ontspannen, de energiestofwisseling in de spieren bevorderen of die een gezonde nachtrust ondersteunen. Door de diversiteit aan klachten zal men meestal het meest gebaat zijn bij een combinatie van verschillende voedingstoffen of kruiden. Fibromyalgie genezen door suppletie is helaas niet mogelijk. Maar door een vermindering van de klachten kunnen ze wel de kwaliteit van je leven verbeteren. Dit is al een eerste stap naar genezing toe en dat is met aangepaste voedingsschema's werken per individu, daar ieder individu uniek is, dus nooit voor iedereen hetzelfde. Doch de eerste stap heeft u zonet gezet om te streven naar genezing. Hierover verder meer!
Hieronder volgt slechts een greep van enkele populaire middelen en één der belangrijksten met vrijwel onmiddellijk resultaat:
Vitamine D3
Uit de studies van de laatste jaren is gebleken dat een milde tot ernstig tekort aan vitamine D het meest voorkomt bij patiënten met fibromyalgie. Een tekort aan vitamine D kunnen een erg belangrijk onderdeel zijn van de suppletie bij fibromyalgie. Vitamine D kun halen uit onze natuurlijke zonnige dagen of u kan het als supplement verkrijgen bij uw apotheek of drogist. Een voorbeeld....

Magnesium (Mg)
Magnesium (Mg) werkt ontspannend voor de spieren en zenuwen. Het staat bekend als het "ontspanningsmineraal". Magnesium is daarom een veelgebruikt mineraal door personen met fibromyalgie. het is wel van belang voor welke soort van verbinding er gekozen gaat worden want niet elke vorm van magnesium wordt goed opgenomen door de darmen. De beste magnesiumverbindingen zijn de malaatvorm, citraat, tauraat en bisglycinaat. Deze verbindingen worden goed oor het lichaam opgenomen en zulllen daardoor ook goed werkzaam zijn. Magnesuimoxide is een voorbeeld van een slecht opneembare bron. Magnesiumsulfaat wordt vaak toegepast als mensen last hebben van obstipatie. het verhaal gaat liefst 80% van de bevolking een magnesiumtekort heeft. Bij fibromyalgie patiënten komen vaker afwijkende magnesiumwaarden voor. Een voorbeeld...

Wist u dat magnesium ook wel eens "De vonk van het leven", het "anti-stress" en het "Wondermineraal" genoemd wordt?
Op zich niet zo gek gezegd omdat magnesium grote invloeden heeft op onze organen, maar vooral de belangrijkste organen; het hart, de spieren en niet te vergeten onze nieren.
Deze erg belangrijke organen waar we niet zonder mee kunnen, hebben regelmatig de nodige kuur magnesium nodig. Magnesium is nog belangrijker na zuurstof als water. Zo behoeftig is het voor ons lichaam en geest, ons leven.
Valeriaan
Fibromyalgie gaat vaak gepaard met een verstoord slaap-waakritme? Het kruid Valeriaan bevordert het natuurlijke slaapritme. Anders dan bij medicijnen is valeriaan niet verslavend en veroorzaakt het geen duf gevoel in de ochtend. ook melatonine kan gebruikt worden om de slaap te bevorderen. Een voorbeeld...

Ontzuringszout
Ontzuringszout is een voedingssupplement maar ma je niet als een vervanging zien van een gevarieerd voedingsschema. Bij fibromyalgie patiënten erg doeltreffende resultaten! Een voorbeeld...

Bij het verbranden van koolhydraten wordt er melkzuur gevormd. Wanneer het melkzuur te hoog staat, zorgt dit voor ongemakken zoals krampen in de spieren, die toch wel erg pijnlijk kunnen zijn. Bij ontzuringszout mag en kan u iedere avond voor slapen gaan magnesium bijnemen. U merkt onmiddellijke verschil mbt krampen die heel snel verdwijnen. Je hoeft dus geen kuur van 2 weken te volgen om dan resultaat op te merken. Neen, magnesium werkt direct darmen met het ontzuringszout. Dosering ontzuringszout: 2x/dag 2 tabletten bij voorkeur op nuchtere maag en 's avonds na de maaltijd. Indien u een maagpatiënt bent met veel last van de zuurtegraad en oprispingen, neem dan bij voorkeur de tabletten na de maaltijd.

Weldra uit!! Fibrolinepro werkt aan 1 vitamine waarin alle nodige supplementen zitten zodat men niet moet rommelen met verschillende verpakkingen en onmiddellijk aangepast aan ieders behoefte! Vraag ernaar!!
Gratis: 0800/75 825
Procedure: Wij willen Onze eigen Krachten terug in eigen handen nemen : "BTW"
"Beslissen, Toelaten, Willen..."

1) Intake gesprek & alg. Info
Hier kan u algemene informatie bekomen zodat je zelf ervaart of wij u kunnen helpen en/of op weg te helpen naar ...

2) Vragen?
Hier kunnen jullie alle vragen toesturen, Er zijn géén domme vragen!

3) Uw Verhaal?
5 voor 12!? U bent op tijd!
Indien u zich aangesloten voelt tot de besproken onderwerpen maar U vindt dat uw verhaal eerst aangehoord dient te worden, om U echt te begrijpen? Dan kan u dit hier van je gooien.
(iedere mail wordt met zorg en anoniem behandeld, als uniek beschouwd. Beroepsgeheim. Tevens naar potentiële behandelingen)

4) Wenst u een consultatie aan te vragen?
Hier kan U rechtstreeks bij de juiste persoon een afspraak aanvragen. Let op: 1ste consult duurt +/- 2u en dit sluit aan bij nr. 1 qua informatie nodig te weten om verder te kunnen samenwerken

5) Beslist om beroep te doen op onze diensten?
Hier starten we met alle informatie die U ons bezorgd heeft, om een behandelingswijze op maat te kunnen opstellen met als enig doel: genezen, geen pijn meer voelen en last but not least: de pijn komt niet meer terug! Uw levenskwaliteit zal u terug gevonden hebben zonder pijn!

6) Verpleging
verpleegkundige@fibrolinepro.com
Bent u in het bezit van een medicatieschema die keurig opgevolgd dient te worden? Hier kan u uw schema doorsturen zodat wij u nog beter kunnen helpen. Het op de hoogte zijn van inname medicatie is een must voor onze job. De verpleegkundinge neemt dan zowel met u als met uw arts contact op, indien nodig.
Opmerking!
Houdt steeds Identiteitskaart bij de hand zodat ik deze volledig kan inlezen om onze databank zo goed mogelijk bij te houden, alsook bij soms door te sturen cliënten/patiënten; deze gegevens samen met een confidentieel schrijven zal U dan meegegeven worden naar een behandelende specialist. De Natuur heeft in het begin wel soms de wetenschap nodig.
Bellen kan ook gratis: 0800/75 825